Receptek a sütisütőről 2019
Gluténmentes gyümölcskenyér csökkentett cukortartalommal - Reform kategória 2. helyezett
Paleo máktorta - Reform kategória 3.helyezett
Vadgesztenye süti - Édes kategória 1.helyezett
Madártej torta - édes kategória 3. helyezett
Gluténmentes gyümölcskenyér, csökkentett cukortartalommal
Hozzávalók
25dkg barna rizsliszt
25dkg laktózmentes vaj
25 dkg xilit / vagy más édesítőszer
6 db tojás
1db gluténmentes sütőpor
10dkg étcsoki
10dkg mazsola
10dkg dió
10kdkg zseléscukor (de lehet bármilyen befőtt, vagy aszalt gyümölcs)
Elkészítés
Az étcsokit, diót és a zseléscukrot/aszalt gyümölcsöt feldaraboljuk, majd a mazsolával együtt a liszttel és a sütőporral elkeverjük. Az édesítőt a vajjal kikavarjuk, majd egyenként belekeverjük a tojások sárgáját, ebbe bele forgatjuk a lisztes keveréket. A tojások fehérjét habbá verjük és óvatosan összeforgatjuk a többi hozzávalóval.
A sütőt (légkeveréses) előmelegítjük 175C0-ra. A masszát zsírpapírral kibélelt kugfóf formába, vagy őzgerinc formába töltjük cca. 30 perc alatt kisütjük.
Ha kisült, kifordítjuk a kuglóf vagy őzgerinc formából, és kihűtjük. Ízlés szerint a tetejére fehér csokit vagy étcsokit olvasztunk.
Paleo kókuszos máktorta liszt nélkül (gluténmentes, paleo, tejmentes)
Hozzávalók 24-26 cm átmérőjű formához:
6 tojás 10 dkg nádcukor (paleo:nyírfacukor)
20 dkg darált mák
7 dkg kókuszreszelék
½ kisebb citrom leve és reszelt héja
Töltelék: bármilyen lekvár
Elkészítés: A tojások fehérjét kissé habosra verjük a citromlével, fokozatosan hozzáadva a cukrot, kemény habot készítünk belőle. Egyenként elkeverjük benne a tojások sárgáit, majd az egymással elkevert mákot és kókuszreszeléket adjuk hozzá óvatosan a robotgép legalacsonyabb fokozatával keverve. A formát alul picit átnedvesítjük, sütőpapírral béleljük. (Így sütés után nem ragad annyira a tésztához a papír.) A masszát szépen belesimítjuk Kb. 200 °C-ra előmelegített sütőbe tesszük, de levesszük a hőt 180 °C-ra, és kisütjük a tésztát sütőtől függően kb. 30-40 perc alatt. Tűpróbával ellenőrizhetjük a sütés vége felé. Amikor kivesszük a sütőből, a tészta oldalát óvatosan elválasztjuk a forma falától, majd így hagyjuk langyosra kihűlni. Ekkor kiborítjuk, és lehúzzuk róla a papírt.
Kihűlés után két lapra vágjuk, és lekvárral megkenjük. A tetejét porcukorral szórjuk.
Vadgesztenye süti
Hozzávalók: 50 dkg darált háztartási keksz, 20 dkg margarin, 1 csomag 25 dkg-os gesztenyemassza, 15 dkg porcukor, 2 ek. rum, tej (ehhez 1,8dl lett felhasználva), kb.55 db-hoz
Elkészítés
A hozzávalókból gyúrunk egy formázható masszát úgy, hogy a tejet csak fokozatosan adjuk hozzá, és a porcukrot mindenképpen szitáljuk át. A tenyerünkkel formázzunk belőle gesztenye nagyságú golyókat. A golyókat fogvájó segítségével félig/háromnegyedig mártsuk olvasztott csokoládéba. Csokiba mártogatás után sütőpapírra tegyük, erről utána könnyű leszedni. A fogvájó okozta lyukat az ujjunkkal könnyen eltüntethetjük.
Madártejtorta recept
Hozzávalók:
Tésztához: fél csomag sütőpor, 4 ek. liszt, 4 ek. cukor, 4 tojásfehérje
Krémhez: 15 dkg margarin, 10 dkg porcukor, 4,5 dl tej, 1 cs. vaníliás puding, 4 db tojássárgája
Elkészítés: A tojásfehérjét a cukorral kemény habbá verjük. Óvatosan beleforgatjuk a lisztet és a sütőport. A masszát kivajazott és lisztezett formába tesszük és 180 °-on kb. 10 perc alatt készre sütjük.
A tejet sűrű péppé főzzük a pudingporral és a tojássárgájával. A margarint kikeverjük a porcukorral. Hozzákeverjük a kihűlt pudingot. Elkenjük a megsült piskótán. A habtejszínt kemény habbá verjük és elterítjük a pudingos rétegen. Végül tetszés szerint díszítjük.
Receptek a Süteménysütőről 2018
Méhecskés brownie
Zakota
Kinder Bueno torta
Sonkás-zöldséges kalászkoszorú recept
Méhecskés brownie
Tészta hozzávalói:
28 evőkanál liszt
28 evőkanál cukor
14 evőkanál kakaópor
1 cs. Vaníliás cukor
1/2 cs. Sütőpor
24 evőkanál tej
24 evőkanál olaj
4 db tojás
Minden összetevőt csak összekeverjük egy kanállal. Előmelegítetlen sütőben 10 perc alatt légkeveréssel 180 fokon, anélkül 200 fokon készre sütjük.
Túrós krém:
50 dkg túró
200 ml habtejszín
3 evőkanál cukor
A habtejszínt felverjük majd hozzáadjuk a villával áttört túrót és a cukrot.
Méhecskék:
Őszibarack befőtt a test
mandulapehely a szárnyak
olvasztott csoki a csíkoknak
Zakota
Hozzávalók:
2ostyalap,
6 tojásfehérje,
5 evőkanál cukor,
1o evőkanál liszt,
fél csomag sütőpor,
5 evőkanál durvára tört mogyoró,
1 tábla durvára tört csokoládé,
5 evőkanál ribizli,
5 evőkanál mazsola,
5 evőkanál aszalt vörös áfonya.
Krémhez:
6 tojássárgája,
7 evőkanál cukor,
1 evőkanál kakaópor,
12,5 dkg margarin.
Tetejére:
6-7 evőkanál mogyorókrém,
5 evőkanál kókuszreszelék.
Elkészítés
1. A fehérjét a cukorral felverjük, hozzáadjuk a lisztet ,a sütőport, majd a durvára tört mogyoró és csokoládét, a leszemezett ribizlit a mazsolát és vörös áfonyát.
2. Jól összedolgozzuk és sütőpapírral bélelt tepsibe öntjük. Előmelegített sütőben sütjük. 3. Közben a tojások sárgáját gőz fölött a cukorral addig keverjük, amíg krémmé sűrűsödik, hozzátesszük a kakaóport, majd a margarint. Félre tesszük hűlni.
4. Összeállítjuk a süteményt.az ostyalapra rákenjük a krém felét, ráhelyezzük a megsült piskótát, rákenjük a krém másik felét, végül rárakjuk a másik ostyalapot.
5.A tetejét megkenjük mogyorókrémmel és megszórjuk kókuszreszelékkel.
6.Hosszúkás szeletekre vágva kínáljuk.
Kinder Bueno torta
Nagyon finom és gyors sütés nélküli torta, aminek a krémjébe olvasztva kerül sima Kinder tejcsokoládé és egészben...részletek
Hozzávalók
13 szeletre
A tésztához
200 g vajas keksz
100 g vaj
A krémhez
500 g mascarpone
200 g tejcsokoládé
200 ml habtejszín (30-32%-os)
6 db Kinder bueno
A díszítéshez
50 g tejcsokoládé
100 ml habtejszín (30-32%-os)
Kinder bueno
Elkészítés
80 perc
Az alaphoz a kekszet ledaráljuk, a vajat megolvasztjuk, majd összekeverjük őket és egy sütőpapírral bélelt 20 centis tortaformának az aljába nyomkodjuk kanál segítségével.
A krémhez a sima Kinder tejcsokit felolvasztjuk, a tejszínt habbá verjük. A mascarponéhoz adjunk a felolvasztott csokit, majd a habbal lazítjuk. Itt kóstoljuk meg a krémet, ha nem elég édes akkor porcukrot adhatunk hozzá.
A 3 csomag Kinder Buenot felvágjuk, így 24 db-ot kapunk. Ezeket egészben hozzákeverjük a krémhez. A krémet rákenjük az alapra és egy éjszakán át hűtőbe tesszük.
A dekorációhoz a tejcsokit felolvasztjuk, majd áthúzzuk vele a torta tetejét. A habtejszínt felverjük és kis rózsákat nyomunk a torta tetejére, mindegyikre teszünk 1-1 db Kinder Buenot.
Sonkás-zöldséges kalászkoszorú recept
hozzávalók / 6 adag
A tésztához
50 dkg finomliszt
2.5 dkg élesztő
1 teáskanál cukor
2.5 dl tej
2 kk só
5 dkg margarin
A töltelékhez
100 g zöldfűszeres tömlős krémsajt
1 csipet só
1 csipet őrölt szerecsendió (vagy bors)
10 dkg sonka
150 g zöldborsó
1 nagy fej lila hagyma
70 g konzerv csemegekukorica
1 csokor snidling
10 dkg reszelt trappista sajt
A tetejére és az átgőzöléshez
2 db tojássárgája
1 ek szezámmag
2 ek tej
elkészítés
Az élesztőt felfuttatjuk a langyos tejben a cukorral. A lisztet egy tálba szitáljuk, beleöntjük a felfutott élesztőt, a sót, a szobahőmérsékletű margarint. Alaposan kidagasztjuk.
Meleg helyen, konyharuhával letakarva kb. 1 óra alatt a duplájára kelesztjük.
A zöldségeket alaposan megtisztítjuk. A borsót megfőzzük, ha konzervet használunk, azt csak öblítsük át. A lilahagymát és a sonkát kockázzuk fel. A metélőhagymát vágjuk apróra. A kukoricát mossuk át, és hagyjuk lecsepegni.
A megkelt tésztát lisztezett felületre borítjuk, és vékonyra, téglalap alakúra elnyújtjuk. Megkenjük a tömlős sajttal. Óvatosan meghintjük sóval, szerecsendióval.
Egyenletesen rászórjuk a lilahagymát, sonkát, a borsót, a kukoricát, végül a metélőhagymát. Ráreszeljük a trappista sajtot. A hosszabbik oldaláról kezdve feltekerjük, mint a bejglit.
Sütőpapírral bélelt tepsibe rakjuk, koszorúba hajtva, a két végét összeigazítva.
Egy nagyobb méretű, éles ollóval kb. 2 cm-ként 45 fokos szögben bevágjuk a koszorút kb. a tészta 2/3-áig. Így kapjuk meg a koszorún a kalászkákat. Egymás után az egyik kalászkát jobbra, a másikat balra fordítjuk, .
A tészta tetejét megkenjük a tojások sárgával, és szórunk rá kevéske szezámmagot.
Meleg helyen még további 40 percet kelesztjük.
180 fokon 25 perc alatt hőlégkeveréssel megsütjük.
A sütőből kivéve a tetejükre csorgatunk kevéske tejet, és konyharuhával letakarva hagyjuk 10 percet átgőzölni.
sütési hőfok: 180°C
sütési mód: hőlégkeveréses
tepsi mérete: 38x30 cm