Együtt derűs szívvel a közösségért és önmagunkért!

Vidám Nők Klubja

Taksony
06204485421
vidamnokklubja@gmail.com

Receptek a sütisütőről 2019

 

Gluténmentes gyümölcskenyér csökkentett cukortartalommal - Reform kategória 2. helyezett

Paleo máktorta - Reform kategória 3.helyezett

Vadgesztenye süti - Édes kategória 1.helyezett

Madártej torta - édes kategória 3. helyezett

 

Gluténmentes gyümölcskenyér, csökkentett cukortartalommal

 

Hozzávalók

25dkg barna rizsliszt

25dkg laktózmentes vaj

25 dkg xilit / vagy más édesítőszer

6 db tojás

1db gluténmentes sütőpor

10dkg étcsoki

10dkg mazsola

10dkg dió

10kdkg zseléscukor (de lehet bármilyen befőtt, vagy aszalt gyümölcs)

 

Elkészítés

Az étcsokit, diót és a zseléscukrot/aszalt gyümölcsöt feldaraboljuk, majd a mazsolával együtt a liszttel és a sütőporral elkeverjük. Az édesítőt a vajjal kikavarjuk, majd egyenként belekeverjük a tojások sárgáját, ebbe bele forgatjuk a lisztes keveréket. A tojások fehérjét habbá verjük és óvatosan összeforgatjuk a többi hozzávalóval.

A sütőt (légkeveréses) előmelegítjük 175C0-ra. A masszát zsírpapírral kibélelt kugfóf formába, vagy őzgerinc formába töltjük cca. 30 perc alatt kisütjük.

Ha kisült, kifordítjuk a kuglóf vagy őzgerinc formából, és kihűtjük. Ízlés szerint a tetejére fehér csokit vagy étcsokit olvasztunk.

Paleo kókuszos máktorta liszt nélkül (gluténmentes, paleo, tejmentes) 


Hozzávalók 24-26 cm átmérőjű formához:

6 tojás 10 dkg nádcukor (paleo:nyírfacukor)

20 dkg darált mák

7 dkg kókuszreszelék

½ kisebb citrom leve és reszelt héja

Töltelék: bármilyen lekvár

Elkészítés: A tojások fehérjét kissé habosra verjük a citromlével, fokozatosan hozzáadva a cukrot, kemény habot készítünk belőle. Egyenként elkeverjük benne a tojások sárgáit, majd az egymással elkevert mákot és kókuszreszeléket adjuk hozzá óvatosan a robotgép legalacsonyabb fokozatával keverve. A formát alul picit átnedvesítjük, sütőpapírral béleljük. (Így sütés után nem ragad annyira a tésztához a papír.) A masszát szépen belesimítjuk Kb. 200 °C-ra előmelegített sütőbe tesszük, de levesszük a hőt 180 °C-ra, és kisütjük a tésztát sütőtől függően kb. 30-40 perc alatt. Tűpróbával ellenőrizhetjük a sütés vége felé. Amikor kivesszük a sütőből, a tészta oldalát óvatosan elválasztjuk a forma falától, majd így hagyjuk langyosra kihűlni. Ekkor kiborítjuk, és lehúzzuk róla a papírt.

Kihűlés után két lapra vágjuk, és lekvárral megkenjük. A tetejét porcukorral szórjuk.

Vadgesztenye süti

Hozzávalók: 50 dkg darált háztartási keksz, 20 dkg margarin, 1 csomag 25 dkg-os gesztenyemassza, 15 dkg porcukor, 2 ek. rum, tej (ehhez 1,8dl lett felhasználva), kb.55 db-hoz

Elkészítés

A hozzávalókból gyúrunk egy formázható masszát úgy, hogy a tejet csak fokozatosan adjuk hozzá, és a porcukrot mindenképpen szitáljuk át. A tenyerünkkel formázzunk belőle gesztenye nagyságú golyókat. A golyókat fogvájó segítségével félig/háromnegyedig mártsuk olvasztott csokoládéba. Csokiba mártogatás után sütőpapírra tegyük, erről utána könnyű leszedni. A fogvájó okozta lyukat az ujjunkkal könnyen eltüntethetjük.

Madártejtorta recept

Hozzávalók:

Tésztához: fél csomag sütőpor, 4 ek. liszt, 4 ek. cukor, 4 tojásfehérje

Krémhez: 15 dkg margarin, 10 dkg porcukor, 4,5 dl tej, 1 cs. vaníliás puding, 4 db tojássárgája

Elkészítés: A tojásfehérjét a cukorral kemény habbá verjük. Óvatosan beleforgatjuk a lisztet és a sütőport. A masszát kivajazott és lisztezett formába tesszük és 180 °-on kb. 10 perc alatt készre sütjük.

A tejet sűrű péppé főzzük a pudingporral és a tojássárgájával. A margarint kikeverjük a porcukorral. Hozzákeverjük a kihűlt pudingot. Elkenjük a megsült piskótán.  A habtejszínt kemény habbá verjük és elterítjük a pudingos rétegen. Végül tetszés szerint díszítjük.

Receptek a Süteménysütőről 2018

Méhecskés brownie

Zakota

Kinder Bueno torta

Sonkás-zöldséges kalászkoszorú recept

 

Méhecskés brownie

 

Tészta hozzávalói:

28 evőkanál liszt

28 evőkanál cukor

14 evőkanál kakaópor

1 cs. Vaníliás cukor

1/2 cs. Sütőpor

24 evőkanál tej

24 evőkanál olaj

4 db tojás

Minden összetevőt csak összekeverjük egy kanállal. Előmelegítetlen sütőben 10 perc alatt légkeveréssel 180 fokon, anélkül 200 fokon készre sütjük.

Túrós krém:

50 dkg túró

200 ml habtejszín

3 evőkanál cukor

A habtejszínt felverjük majd hozzáadjuk a villával áttört túrót és a cukrot.

Méhecskék:

Őszibarack befőtt a test

mandulapehely a szárnyak

olvasztott csoki a csíkoknak

Zakota

Hozzávalók:

2ostyalap,

6 tojásfehérje,

5 evőkanál cukor,

1o evőkanál liszt,

fél csomag sütőpor,

5 evőkanál durvára tört mogyoró,

1 tábla durvára tört csokoládé,

5 evőkanál ribizli,

5 evőkanál mazsola,

5 evőkanál aszalt vörös áfonya.

Krémhez:

6 tojássárgája,

7 evőkanál cukor,

1 evőkanál kakaópor,

12,5 dkg margarin.

Tetejére:

6-7 evőkanál mogyorókrém,

5 evőkanál kókuszreszelék.

Elkészítés

1.  A fehérjét a cukorral felverjük, hozzáadjuk a lisztet ,a sütőport, majd a durvára tört mogyoró és csokoládét, a leszemezett ribizlit a mazsolát és vörös áfonyát.                                   

2. Jól összedolgozzuk és sütőpapírral bélelt tepsibe öntjük. Előmelegített sütőben sütjük.                                                    3. Közben a tojások sárgáját gőz fölött a cukorral addig keverjük, amíg krémmé sűrűsödik, hozzátesszük a kakaóport, majd a margarint. Félre tesszük hűlni.                                                   

 4. Összeállítjuk a süteményt.az ostyalapra rákenjük a krém felét, ráhelyezzük a megsült piskótát, rákenjük a krém másik felét, végül rárakjuk a másik ostyalapot.

5.A tetejét megkenjük mogyorókrémmel és megszórjuk kókuszreszelékkel.                  

6.Hosszúkás szeletekre vágva kínáljuk.

Kinder Bueno torta

Nagyon finom és gyors sütés nélküli torta, aminek a krémjébe olvasztva kerül sima Kinder tejcsokoládé és egészben...részletek

Hozzávalók       

13 szeletre

A tésztához

200 g vajas keksz

100 g vaj

A krémhez

500 g mascarpone

200 g tejcsokoládé

200 ml habtejszín (30-32%-os)

6 db Kinder bueno

A díszítéshez

50 g tejcsokoládé

100 ml habtejszín (30-32%-os)

Kinder bueno

Elkészítés          

80 perc

Az alaphoz a kekszet ledaráljuk, a vajat megolvasztjuk, majd összekeverjük őket és egy sütőpapírral bélelt 20 centis tortaformának az aljába nyomkodjuk kanál segítségével.

A krémhez a sima Kinder tejcsokit felolvasztjuk, a tejszínt habbá verjük. A mascarponéhoz adjunk a felolvasztott csokit, majd a habbal lazítjuk. Itt kóstoljuk meg a krémet, ha nem elég édes akkor porcukrot adhatunk hozzá.

A 3 csomag Kinder Buenot felvágjuk, így 24 db-ot kapunk. Ezeket egészben hozzákeverjük a krémhez. A krémet rákenjük az alapra és egy éjszakán át hűtőbe tesszük.

A dekorációhoz a tejcsokit felolvasztjuk, majd áthúzzuk vele a torta tetejét. A habtejszínt felverjük és kis rózsákat nyomunk a torta tetejére, mindegyikre teszünk 1-1 db Kinder Buenot.

Sonkás-zöldséges kalászkoszorú recept

 

hozzávalók / 6 adag

A tésztához

50 dkg finomliszt

2.5 dkg élesztő

1 teáskanál cukor

2.5 dl tej

2 kk só

5 dkg margarin

A töltelékhez

100 g zöldfűszeres tömlős krémsajt

1 csipet só

1 csipet őrölt szerecsendió (vagy bors)

10 dkg sonka

150 g zöldborsó

1 nagy fej lila hagyma

70 g konzerv csemegekukorica

1 csokor snidling

10 dkg reszelt trappista sajt

A tetejére és az átgőzöléshez

2 db tojássárgája

1 ek szezámmag

2 ek tej

 

elkészítés

Az élesztőt felfuttatjuk a langyos tejben a cukorral. A lisztet egy tálba szitáljuk, beleöntjük a felfutott élesztőt, a sót, a szobahőmérsékletű margarint. Alaposan kidagasztjuk.

Meleg helyen, konyharuhával letakarva kb. 1 óra alatt a duplájára kelesztjük.

 A zöldségeket alaposan megtisztítjuk. A borsót megfőzzük, ha konzervet használunk, azt csak öblítsük át. A lilahagymát és a sonkát kockázzuk fel. A metélőhagymát vágjuk apróra. A kukoricát mossuk át, és hagyjuk lecsepegni.

A megkelt tésztát lisztezett felületre borítjuk, és vékonyra, téglalap alakúra elnyújtjuk. Megkenjük a tömlős sajttal. Óvatosan meghintjük sóval, szerecsendióval.

Egyenletesen rászórjuk a lilahagymát, sonkát, a borsót, a kukoricát, végül a metélőhagymát. Ráreszeljük a trappista sajtot. A hosszabbik oldaláról kezdve feltekerjük, mint a bejglit.

Sütőpapírral bélelt tepsibe rakjuk, koszorúba hajtva, a két végét összeigazítva.

Egy nagyobb méretű, éles ollóval kb. 2 cm-ként 45 fokos szögben bevágjuk a koszorút kb. a tészta 2/3-áig. Így kapjuk meg a koszorún a kalászkákat. Egymás után az egyik kalászkát jobbra, a másikat balra fordítjuk, .

A tészta tetejét megkenjük a tojások sárgával, és szórunk rá kevéske szezámmagot.

Meleg helyen még további 40 percet kelesztjük.

180 fokon 25 perc alatt hőlégkeveréssel megsütjük.

A sütőből kivéve a tetejükre csorgatunk kevéske tejet, és konyharuhával letakarva hagyjuk 10 percet átgőzölni.

 

sütési hőfok: 180°C

sütési mód: hőlégkeveréses

tepsi mérete: 38x30 cm